Kirjaudu sisään
Kirjaudu sisään X
!
!
Tekstikoko:   A A A


Kiltamme

Varsinais-Suomen Sotilaspoikien Perinnekilta on perustettu 24.3.1992 Turussa.  Perustamistilaisuudessa jaettiin 70 sotilaspoikaristiä. Killan ensimmäinen puheenjohtaja oli Arto Lampinen, varapuheenjohtaja Reijo Aarnio, sihteeri Tauno Siivonen ja rahastonhoitaja Ahti Olkkonen. Muut hallituksen jäsenet olivat Armas Honka, Matti Koivurinta ja Teppo Lampi. Killalla on alaosasto Mynämäellä. Killan tehtävänä on sotilaspoikatoiminnan tunnetuksi tekeminen, tietojen tallentaminen sotilaspoikien toiminnasta sekä maanpuolustushengen ja -harrastuksen edistäminen. Perinnekillan työn tuloksia ovat mm. pronssisten muistolaattojen kiinnittäminen Kuusiston entisen suojeluskuntarakennuksen, Turun suojeluskunnan esikuntarakennuksen ja Paimion suojeluskunnan Tillintuvan seinään sekä Turunmaan suojeluskuntapiirin leirikeskuksen lipputangon jalustaan Nauvon Pensarin saarella. Killan jäseneksi voi päästä jokainen suomalainen mies ja nainen. Kiltaan kuuluu noin 300 jäsentä. Vuoden 2009 sääntömuutoksen jälkeen kiltaan on liittynyt kaksikymmentä naista. Hieman alle puolet jäsenistä on Sotilaspoikaristin saaneita entisiä sotilaspoikia. Osa sotilaspojista on myös veteraaneja. Lisääntyvässä määrin kiltaan on liittynyt muitakin sen toiminnasta kiinnostuneita. Vuoden 2017 lopussa sotilaspoikaikäpolvea nuorempia jäseniä oli jo 55 %. Kilta kuuluu jäsenenä Sotilaspoikien Perinneliittoon ja Varsinais-Suomen Kiltapiiriin.   Sotilaspoikien Perinneliiton liittopäivät Turussa v. 2001. Kiltojen lippulinna valmiina katselmukseen.

Killan toiminta

Killan kuukausittaisissa jäsentilaisuuksissa asiantuntijat pitävät esitelmiä ajankohtaisista ja historiallisista Suomen turvallisuuspolitiikkaan ja maanpuolustukseen liittyvistä aiheista. Joulukuussa on joulujuhla. Jäsentilaisuudet pidetään yleensä Turun Heikkilän kasarmin (Rykmentintie 15) sotilaskodissa  tai auditoriossa. Lisäksi kilta järjestää retkiä ja sotahistoriallisia matkoja. Myös seuralaiset ovat tervetulleita tilaisuuksiin. Vuonna 2013 kilta oli mukana hankkeessa, jossa Paraisten kaupunkiin pystytettiin suojeluskunnan, Lotta Svärdin ja sotilaspoikien toiminnasta kertova muistomerkki. Killan jäsenet saavat neljä kertaa vuodessa perinneliiton julkaiseman lehden Sotilaspoika – Soldatgossen sekä kaksi kertaa vuodessa killan jäsentiedotteen, jossa kerrotaan tulevista tapahtumista. Ajankohtaisista tapahtumista ilmoitetaan myös Turun Sanomien maanantain kiltapalstalla. Kilta on julkaissut toiminta-ajaltaan kolme historiikkiteosta, 10-, 15- ja 20-vuotishistoriikit. 10- ja 15-vuotishistoriikit sisältävät myös jäsenten kirjoittamia omakohtaisia muistelmia, jotka kuvaavat elävästi sitä monenlaista toimintaa, johon sotilaspojat osallistuivat, ja tilanteita, joihin he sotien aikana saattoivat joutua. 20-vuotishistoriikkiin sisältyy laaja otos puheita ja esitelmiä, joita killan tilaisuuksissa on pidetty.Varsinais-Suomen Sotilaspoikien Perinnekilta on rekisteröity yhdistys, jonka kotipaikka on Turku. 

Toimielimet

Killan toimintaa johtaa vuosikokouksen valitsema hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja kuusi jäsentä. Hallitus valitsee varapuheenjohtajan, rahastonhoitajan ja sihteerin sekä muut tarvittavat toimihenkilöt.

Jäsenet

Vuoden 2018 lopussa killan jäsenmäärä oli noin 300 varsinaista jäsentä, joista runsas kolmasosa on sotilaspoikia. Killalla on yksi kunniajäsen: Veikko Kuivala.  Kunniapuheenjohtaja on Pentti Seppälä. 


vsspojat kirjoitti 23.10.2019 #4